luni, 21 noiembrie 2016

Pate fin de ficatei de pui

 Cu gândul la sărbătorile ce se apropie, am încercat parfait de ficăței, adică un pate foarte fin, după rețeta lui Raymon Blanc. Rivalizează cu pate-ul de foie gras, fără discuție. Este absolut extraordinar, așa că merită încercat, mai ales că se apropie sărbătorile.Vin de Porto se găsește și nu e un capăt de țară, mai ales că îl puteți folosi atunci când serviți desertul. Mai greu e cu vinul de Madeira sec, care am citit pe internet că aduce la gust cu rieslingul. Negăsind  vin de Madeira, cum indică rețeta originală, am folosit riesling. 

 INGREDIENTE:
 -500 g ficăței de pui
 -200 ml lapte
 -200 ml apă
 -100 ml vin Riesling( rețeta originală este cu vin de Madeira sec)
 -100 ml vin Porto roșu
 -50 ml coniac
 -o ceapă roșie mică tocată sau o esalota mare
 -o linguriță de cimbru verde tocat
 -un cățel de usturoi zdrobit
 -400 g unt
 -5 ouă
 Ptr.acoperit:
 -150 g unt topit

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se pun ficățeii într-un castron cu cei 200 ml lapte, 200 ml apă și 2 vârfuri de cuțit de sare. Se acoperă și se dau la frigider pentru 6 ore, după care se scurg și se clătesc.

 2.Se pun într-o crăticioară vinul riesling, porto, ceapa tocată și cimbrul .Se fierb până se reduce volumul la jumătate. Se adaugă coniacul și usturoiul și se mai fierb împreună 10 secunde.Se închide focul și se lasă la răcit.
 3.Se topesc cele 400 g de unt.

 4.În robotul de bucătărie sau în blender, se pun ficățeii și se transformă în piure, timp de 30 de secunde, se adaugă amestecul de alcool și ouăle, pe rând și se mixează timp de 3-4 minute, până ce amestecul devine mătăsos. Cu robotul sau blender mergând, se adaugă gradual untul cald topit, o linguriță de sare și 2 vârfuri de cuțit de piper măcinat.


  5.Se strecoară printr-o sită amestecul obținut, apoi se toarnă într-o terină sau formă de chec, de aproximativ 23 x9x7,5 cm.

 6.Se pune peste compoziția din formă, hârtie de copt unsă cu unt, se așază forma într-o tavă mai adâncă și se toarnă apă fierbinte până la 2/3 din înălțimea formei.
 7.Se pune aparatul în cuptorul preîncălzit la 150*C , timp de 40-50 de minute. Partea superioară va crește puțin și se va rotunji la final. Încercați consistența cu degetul, trebuie să opună puțină rezistentă și încercați cu scobitoarea. Dacă aveți un termomentru de friptură, folosiți-l.Temperatura la interior trebuie să fie de 65-70 *C.
 8.Se scoate tava din cuptor și se lasă pateul să se răcească la temperature camerei timp de 2 ore. Se dezezlipeste hârtia de copt și se toarnai deasupra pateului cele 150g de unt topit, pentru a preveni oxidarea suprafeței. Se dă pateul la rece timp de cel puțin 24 de ore. După 2 zile este și mai bun, gustul accentuându-i-se.
 9.Pentru servire, se încălzește forma în apă fierbinte, apoi cu un cuțit încălzit tot în apă fierbinte, se desprinde pateul de jur împrejurul formei, apoi se răsturnă cu grijă pe un platou potrivit. Dacă nu aveți musafiri, se poate păstra pateul în formă, la frigider și se taie felii când se dorește a-l consuma.
 10 Se servește presărat cu sare mai grunjoasă (fleure de sel) și piper, alături de pâine prăjită, eventual alături de dulceața de ceapă, chutney, sau murături.

 Poftă bună !


2 comentarii:

  1. Delicios arata! O singura data am incercat sa fac - un dezastru. Adevarul este ca nu aveam nicio reteta, am incercat cam dupa ureche.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul ca asta e un pate putin mai laborios, dar merita incercarea.Trebuie sa caut sa vad daca am postat o reteta mai simpla de pate de ficatei.Daca nu am s-opostez cat de curand.Multumesc pentru vizita.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...