luni, 24 octombrie 2016

Friptura de porc la cuptor cu sos de afine (coapta incet)




 Îmi place carnea de porc, mai ales cea de pe os. Îmi mai place că s-a schimbat și opinia medicilor nutriționiști despre ea.Întotdeauna am susținut că orice fel de aliment consumat în exces cauzează grav sănătății.Dar să revenim la porcul nostru.  Modul meu preferat de a găti pulpa de porc este la cuptor, coaptă încet 2,5-3 ore, depinde de dimensiune.Adică slow cooked, după cum e la modă să se spună acum. Iese o friptură moale și suculentă care poate fi mâncată tăiată felii alături de garnitură, salată, dar și desfăcută fâșii și folosită la sandwichuri, salate, paste, burritos, etc.  În loc să cumpărați mezeluri cu cine știe ce conținut, mai bine faceți  pulpă sau spată de porc la cuptor, coaptă încet și puteți avea o carne bună, moale, numai bună de sandwichuri-le copiilor pentru școală sau ale dumneavoastră. 

INGREDIENTE:
 Ptr.friptură:
 -un kg pulpă de porc
 -o linguriță coriandru măcinat
 -o lingură de salvie mărunțită
 -3 linguri de muștar
 -2 căței de usturoi
 -sare, piper după gust
 Ptr sos:
 -2 felii de bacon tăiate cubulețe
 -o ceapă roșie tocată
 -o lingură de zahăr brun
 -o lingură de sos Worchester
 -o linguriță de oțet balsamic
 -o cană de afine
 -100 ml vin roșu sec
 -sare, piper după gust
 Ptr. salată:
 -2 morcovi mari
 -150 g țelină
 -2 mere
 -sare, piper după gust
 -pătrunjel verde tocat
 -3 linguri ulei de măsline extravergine
 -sucul de la jumătate de lămâie sau după gust

 MOD DE PREPARARE:


 1.Stropiți carnea cu ulei, masați-o, apoi presărați sare, piper, coriandru măcinat, salvie și la sfârșit ungeți-o pe toate părțile cu muștar.Acoperiți-o cu folie și dați-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

 2.Puneți carnea într-un vas termorezistent uns cu ulei, adăugați un pahar de apa și 2 căței de usturoi întregi, acoperiți cu folie și coaceți în cuptorul încins la 180*C, timp de 2,5-3 ore.Verificați din când în când dacă mai este apă în vas și completați la nevoie. După 2 ore, descoperiți carnea și lăsați-o să se rumenească,dacă mai este nevoie, stropind-o cu sosul din tavă din când în când. Friptura este gata când dacă încercați cu o furculiță să smulgeți o bucățica de carne, ea se desprinde ușor.Lăsați-o să se odihnească 10 minute, apoi cu ajutorul a două furculițe desfaceți carnea în fâșii.Puteți să faceți această operațiune doar pentru o bucată de carne pe care o mâncați la o masă. Restul rămânând întreagă pentru a două zi, când puteți s-o reicalziti și să procedați la fel.



 3.Pentru sos prăjiți bucățelele de bacon într-o crăticioară, căliți ceapă, adăugați afinele, zahărul, sosul Worchester și oțetul.Lăsați să se topească șiș ă se caramelizeze zahărul apoi adăugați vinul și lăsați să scadă la foc mic, până se leagă sosul.Asezonați cu sare și piper.
 4.Pentru salată curățați, spălați și radeți legumele, apoi amestecați-le cu pătrunjelul verde tocat, uleiul, sucul de lămâie, sare, piper după gust.
 5.Serviți carnea stropită cu sosul de afine, alături de salată de crudități.




 Poftă bună! 

vineri, 21 octombrie 2016

Pappardelle cu trufe


 Gătesc prima oară cu trufe adevărate.Băiatul meu a fost într-o excursie de team building la Viscri, undeva între Rupea și Sighișoara. Printre activitățile pe care le-au făcut acolo, a fost și o "vânătoare" de trufe. Așa că a venit acasă cu 3 trufe negre.Prima dată m-am gândit la paste cu trufe, așa că m-am pus pe căutat rețete.Majoritatea sunt rețete simple, cu unt topit, eventual fulgi de ardei iute și usturoi.Până la urmă am dat peste rețeta asta, a unui bucătar italian pe nume Stefano Barbato.Un fel de paste carbonara cu trufe și anșoa.Am încercat-o și ne-a plăcut tare. 
 Cum trufe proaspete nu se prea găsesc în magazinele noastre de delicatețuri, poate doar trufe conservate în ulei de măsline, ciupercile propriu-zise se pot înlocui, cred eu cu paste cu trufe care se gasesac câteodată la Lidl și cu ulei aromatizat cu trufe, care se găsește în marile magazine. 

 INGREDIENTE:
 -250  g paste pappardelle cu ou
 -o trufă 15-20 g
 -50+ 20 g unt 80 % grăsime
 -3 gălbenușuri mai mici sau 2 mari
 -3 foi de salvie uscată
 -2 fileuri de anșoa
 -50 g parmesan
 -ulei de măsline
 -sare, piper după gust

 MOD DE PREPARARE:

 Iaca trufele in cauza si dimensiunea lor.

 1.Cele 50 g unt se topesc, apoi se adaugă 1/2 de trufa dată pe răzătoarea mică.Se amestecă cu o furculiță,se acoperă cu folie de plastic și se dă la congelator.
 2.Se pune apa pentru paste la fiert împreună cu o lingură de sare.Se fierb pastele conform indicațiilor de pe ambalaj.


 3.Intretimp într-o tigaie încăpătoare se pun cele 20 g unt rămase, 2 linguri de ulei de măsline și fileurile de anșoa.Se încălzește și amestecă continu până ce fileurile se topesc. Se închide focul și se pun frunzele de salvie și se lasă să se infuzeze, până ce pastele fierb.
 3.Gălbenușurile se sărează și se piperează.


 4.Când pastele sunt fierte, în tigaia cu anșoa se mai adaugă o bucățica mică de unt, se amestecă, se pune din nou pe foc, se lasă să se topească, se scot frunzele de salvie și se adaugă pastele fierbinți, se amestecă , se adaugă un polonic din apa în care au fiert pastele, se amestecă , se adaugă parmezanul ras, apoi se mai adaugă un plonic de apă fierbinte de pe paste. Se amestecă după fiecare adăugare. Veți observa că se formează un mic sos cremos. Se închide focul, se adaugă  gălbenușurile și se încorporează bine, apoi se mai adaugă un polonic cu apa de pe paste. Se amestecă din nou și se adaugă untul cu trufe.
 5.Se servesc pastele de îndată cu restul de trufă tăiată subțire, cu o răzătoare mandolină, sau răzătoarea de feliat subțire castraveți. 

 Poftă bună !


vineri, 14 octombrie 2016

Piept de pui la gratar cu dovlecei si salsa de rosii


 Am primit în primăvară de la prietena mea Sorina, două cărți ale lui Raymond Blanc. Nu vă mai spun spun cât de mult îmi place acest mare chef francez, trăitor în Marea Britanie. Așa că am să vă arăt pe rând, ce mâncăruri minunate am gătit urmând rețetele lui.Această rețetă este una dintre ele. .

 INGREDIENTE:
  -un piept mare de pui
 Ptr. marinadă:
 -o lingură suc de lămâie
 -un cățel de usturoi zdrobit
 -un praf de cimbru
 -1/4 de linguriță de rozmarin
 -o lingură ulei de măsline
 -sare, piper după gust
 Ptr. dovlecei:
 -2 dovlecei
 -un cățel mic de usturoi
 -2 linguri de ulei de măsline
 -4 frunze de busuioc verde tocat
 -sare, piper după gust
 Ptr. salsa de roșii:
 -2 roșii mari 
 -o ceapă roșie mică tocată
 -2 linguri ulei de măsline
 -1/2 linguriță oțet de vin alb
 -1/4 de linguriță de zahăr
 -sare, piper după gust
 -busuioc sau pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se prepară marinadă amestecând ingredientele, mai puțin sarea care se va adaugă înainte de frigere. 

 2.Se filetează pieptul de pui în 4 bucăți, apoi se adaugă în marinadă, se acoperă cu folie și se dă la rece pentru cel puțin o oră.


 3.Se taie dovleceii pe lung în fâșii de aprox 3 mm, se pun într-un castron, se stropesc cu ulei, usturoiul zdrobit, sare, piper și busuiocul verde tocat. Se lasă, acoperiți cu folie în frigider pentru cel puțin o oră.
 4.Roșiile se scobesc de semințe și se tăie carnea roșiilor în cubulețe.Se adaugă la ele ceapa tăiată mărunt, uleiul, oțetul, zahărul, sare, piper.Se rezervă la rece până în momentul servirii, când se va încălzi, fără a aduce amestecul la fierbere.
 5.Carnea se scoate din frigider cu cel puțin 15 minute înainte de a începe să gătim, pentru a-i da posibilitatea să ajungă la temperature camerei, evitând astfel se devină tare după frigere. Se sărează. 

 6.Se frige carnea pe grătarul încins  câte 2 minute pe fiecare parte.
 7.Dovlecei se pun într-o tigaie încăpătoare, se acoperă cu capac și se frig la foc mare timp de 2 minute, cât se înmoaie.
 8.Intretimp se încălzește și salsa de roșii puțin, fără a o aduce la fierbere.
 9.Se servesc în farfurii dovleceii, deasupra carnea și se presară cu salsa de roșii și busuioc verde tocat sau pătrunjel verde.

 Poftă bună !               

 Notă: Pieptul de pui și dovleceii se pot marina în frigider de seara până a doua zi, vor fi cu atât mai aromați.

joi, 13 octombrie 2016

Prajitura cu prune


  Dacă au scăpat prune de la țuică și magiun și vă plac prunele, atunci trebuie să încercați și rețeta asta simplă de prăjitură, dacă vă plac prăjiturile cu fructe. 

INGREDIENTE:
 -300 g făină
 -200 g unt
 -250 g zahăr pudră
 -6 ouă
 -50 ml smântână
 -aprox 0,8 kg prune
 -coaja rasă de la o lămâie
 -scorțișoară măcinată

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se freacă untul cu 100 g zahăr, se adaugă apoi 3 gălbenușuri și făina. Se frământă.Se învelește aluatul obținut în folie și se dă la rece pentru o oră.
 2.Prunele se taie jumătăți, se scot sâmburii și se presară cu zahăr și scorțișoară măcinată.

 3.Se amestecă smântâna cu restul de 3 gălbenușuri, 150 g zahăr, coajă de lămâie. La sfârșit se adaugă cele 6 albușuri bătute spumă. Se omogenizează cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, prin mișcări de jos în sus.

 4.Se scoate aluatul de la rece și se întinde cu mână în tava unsă cu unt.Se așază prunele pe aluat și se toarnă deasupra crema de smântâna și ouă.
 5.Se coace în cuptorul preîncălzit la 170*C, timp de aproximativ 40-50 de minute.
 6.Se servește pudrată cu zahăr.



 Poftă bună ! 

miercuri, 12 octombrie 2016

Chiftelute de dovlecei cu sos de ardei


Iata o alta varianta de chiftelute de dovlecei.Un aperitiv rapid, numai bun si daca iti vin niste prieteni neanuntati in vizita.Alaturi de un pahar de vin alb sau o bere, sunt grozave.

 INGREDIENTE:
 -un dovlecel (200 g)
 -150 g smântână
 -150 g brânză de vaci
 -150 g griș
 -1-2 căței de usturoi zdrobiți
 -2 ouă medii sau un ou mare și un gălbenuș
 -sare, piper după gust
 -un vârf de cuțit de nucșoară
 Ptr. sos:
 -o ceapă mică tocată 
 -2 ardei grași roșii
 -100 ml supă de legume sau apă
 -150 ml smântână de gătit
 -o linguriță paprika dulce
 -o linguriță de amidon
 -sare, piper

 MOD DE PREPARARE:
 1.Se spală dovlecelul și se taie cubulețe.

 2.Se călește ceapa, se adaugă cubulețele de dovlecei și se călesc și ele până se înmoaie puțin, apoi se lasă la răcit.

 3.Într-un castron se amestecă smântâna cu brânza de vaci, grișul, ouăle, se asezonează cu sare, piper și nucșoară, apoi se încorporează cubulețele de dovlecel și ceapă.

 4.Pentru sos se toacă ceapa și ardeiul gras cubulețe mici, se călesc într-o lingură de unt, apoi se adaugă smântâna, supa și boiaua, se fierbe la foc mic 2 minute, apoi se zdrobește totul cu un blender de mână. Se pune la loc pe foc, se mai dau 2 clocote, apoi se adaugă lingurița de amidon dizolvat în prealabil  într-o lingură de apă rece. Se aduce la fierbere și se închide focul

. 5.Din aluatul de brânză și dovlecei se formează cu mâna udă chiftele care se prăjesc pe ambele părți în ulei fierbinte, după care se scot și se lasă pe un șervet de hârtie absorbantă la scurs.
 6.Se aranjează chifteluțele pe farfurii sau platou, iar sosul de ardei se servește separat, alături. Chifteluțele se înmoaie în sosul de ardei.



 Poftă bună ! 

marți, 11 octombrie 2016

Cheesecake cu pepene galben si limeta (fara cuptor)


 Acuma e drept că a venit toamna, dar prin magazine se mai găsește pepene galben. Îmi pare rău că am ajuns să postez rețeta atât de târziu, dar am avut parte de întâmplări neplăcute și nedorite: prietena mea cea mai bună, Sorina, a plecat dintre noi. Dar cum ea a apucat să guște această prăjitură și i-a plăcut mult, dedic această postare memoriei ei. 

 INGREDIENTE:
 Formă de tort cu diametrul de 20 cm
 -200 g biscuiți digestivi
 -80-100 g unt topit
 -200 g cremă de brânză tip Philadelphia
 -250 g mascarpone
 -200 ml smântână de frișcă
 -1/2 pepene galben aproximativ 500 g
 -80 g zahăr pudră
 -coajă rasă de la 2 limete
 -2 linguri suc de limetă
 -2 plicuri zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie
 -4 foi de gelatină
 Ptr.decor:
 -1/2 de pepene galben aprox 500 g
 -o lingură de zahăr pudră
 -2 plicuri de gelatină tort gelee dr. oetker
-apă până la completarea a 500 ml

 MOD DE PREPARARE:

 1.Se topește untul și se amestecă cu biscuiții zdrobiți în robotul de bucătărie sau prin orice altă metodă.

 2.Prăjitură se poate monta în formă de tort, iar după întărire va rămâne pe fundul formei, sau se poate folosi doar inelul exterior, poziționat cu șanțul pentru fund în sus, direct pe platoul de servire.Voi decideți.Eu am folsit a doua variantă. Am poziționat inelul în centru platoului și am pus amestecul de biscuit și unt, pe care l-am presat cu ajutorul unei linguri sau al unui fund de pahar.Se dă la rece pentru cel puțin 30 de minute, până ce se întărește blatul prăjiturii.
 3.Intretimp se curate de semințe pepenele, se taie în două, fiecare jumătate se taie cuburi și apoi, fiecare se pasează cu ajutorul unui robotului sau a unui blender vertical.Jumătate se va folosi la umplutura prăjiturii, cealaltă jumătate se va folosi la glazură pentru decor.
 4.Foile de gelatină se pune la hidratat în apă conform indicațiilor de pe pachet. După 10 minute se storc foile de gelatină și se adaugă în  frișca încălzită la maxim 60*C, se amestecă până se ce gelatina se topește apoi se lasă la răcorit.
 5.Se mixează crema de brânză cu mascarpone, zahăr și zahărul vanilat. Se adaugă pepenele pasat, se omogenizează, apoi se adaugă frișca răcorita, coaja de limetă și sucul de lămâie.

 6.Se toarnă amestecul de mai sus peste blatul de biscuiți și se dă la rece, până ce se întărește. Pentru scurtarea timpului de răcire, se poate pune în congelator pentru 30 de minute, sau până ce crema este întărită.

 7.Când crema s-a întărit, procedați la efectuarea glazurii de jeleu: măsurați piureul de pepene rezultat din jumătate de pepene, cu o cană de 250 ml. Adăugați zahărul și completați cu apă până la 500 ml, depinde cât piure v-a ieșit. Amestecați cu 2 plicuri de gelatină tort gelee (un plic este pentru 250 ml lichid) într-o crăticioară și puneți la fiert. Se fierbe timp de un minut, din momentul în care a început fierberea, apoi se ia de pe foc și se lasă câteva secunde,15-20, la răcorit, apoi se toarnă cu grijă peste cremă, după care se dă din nou la rece până ce se întărește și glazura de jeleu.
 8.Se poate decora cu bucățele de pepene galben și frunzulițe de mentă.


 Poftă bună ! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...