luni, 3 august 2015

Lecso in varianta maramuresana


E vara asa ca lecso este la putere si vad ca si in trend. Lecso, pronunțat lecio, este la origine o tocană ungureasca de ceapă, ardei, roșii și paprika.În diferitele părți ale Ardealului, bag sama că se face în diferite feluri, cu diverse adaosuri: slănină, bacon, cârnați, ouă. De unde provin eu, din Baia Mare, lecso se face cu ouă și eventual slăninuță, dar are cel puțin un ou.Așa că am să vă arăt cum făcea bunica și mamă mea.Varianta ungureasca seamănă cu peperonata italiană, având în plus paprika, adică boia.Varianta mea de lecso se regăsește în piperade-ul franțuzesc.Așa că nimic nu-i nou sub soare.Da' de bun e bun !  Poate fi un mic dejun sățios, sau chair o masă de prânz de vară completă .
 
 INGREDIENTE :
 ptr.2 porții

   -4 ouă
 -o lingură de lapte
 -2-3 felii de bacon, kaizer sau slăninuță afumată tăiate cubulețe
 -o ceapă mare tocată
 -1-2 ardei mari verzi, galbeni, roșii sau de ce culoare poftiți
 -2 roșii mari tăiate cuburi
 -sare, piper după gust

 -mărar verde, pătrunjel verde tocate 

MOD DE PREPARARE:

 1.Tocați ceapa, ardeii și roșiile.Bateți ouăle împreună cu laptele, sărați, piperati.


2.Căliți ceapă împreună cu ardeii, timp de 10-15 minute, fără să lăsați să se rumenască ceapa, doar să se înmoaie, apoi adăugați baconul, mai gătiți 3 minute și adăugați roșiile.

 3.După 5 minute adăugați ouăle bătute, amestecați de 2 ori și lăsați așa, la foc mic să se coaguleze .

 4.Serviți presărat cu verdeață tocată, alături de salată dorită 


Poftă bună ! 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...