miercuri, 22 octombrie 2014

File de merluciu cu relish de rosii


 Am făcut rețeta asta după Gordon Ramsey, unul din bucătarii mei favoriți.Deși eu nu am folosit merluciu proaspăt, ci congelat, a ieșit foarte bun.Am învățat o dată cu rețeta asta, cum să prăjești file de pește cu piele fără să se curbeze în timpul preparării ( e descris procedeul în rețetă).Cât despre  relish ( cu care m-am "intalnit " in excursia mea canadiana din vara asta) iata ce spune wikipedia: relish este un fel de sos făcut din legume proapete, fructe sau murături,tăiate mai mare sau mai mic, practic este ca un condiment care se adaugă pentru a potența și completa aroma unui fel de mâncare.Este originar din India și a devenit popular în întreaga lume.Exemple de relish sunt și gemurile folosite la gătirea mâncărurilor sărate (ardei iute, roșii, merișoare) și sosurile chutney de fructe sau legume.

 INGREDIENTE:
 -4 fileuri de merluciu cu piele(sau 2 merluciu întregi)
 -250 g roșii cherry sau prunisoare tăiate în sferturi
 -3 fire de ceapă verde tocate
 -o linguriță de zahăr
 -1/2 linguriță de cimbru 
 -2 linguri de pătrunjel verde tocat
 -o lingură de oțet de vin alb
 -sare, piper după gust

 -ulei 

 MOD DE PREPARARE:
1.Dacă peștii sunt întregi, filetați-i tăindu-i în lungul spatelui și scoțând cu grijă carnea urmărind șira spinării.Presărați fileurile obținute cu sare și piper
2.Într-o tigaie care să cuprindă peștii puneți 2 linguri de ulei și așezați de la început peștii cu pielea în jos, încălzindu-i împreună la foc mic.După 1-2 minute creșteți focul la mediu (încălzirea treptată a peștelui previne curbarea fileurilor în tigaie).Prăjiți peștele până se rumenesate pielea și devine crocantă, iar carnea peștelui e pătrunsă pe trei sferturi.Întoarceți peștele și mai prăjiți-l un minut, după care îl scoateți și-l puneți pe o farfurie acoperită cu hârtie absorbantă. Păstrați peștele la cald. 
 
3.Într-o crăticioară puneți o lingură de ulei și căliți roșiile împreună cu ceapa verde, timp de un minut.Adăugați zahărul, oțetul, cimbrul și fierbeți 1-2 minute la foc mare, până se evaporă oțetul și se înmoaie puțin roșiile fără să-și piardă formă.Adăugați la sfârșit pătrunjelul tocat.
4.Serviți fileurile de pește stropite cu sosul de roșii alături de cartofi piure, copți sau natur.



 Poftă bună! 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...