duminică, 18 mai 2014

Ceafa de porc la cuptor cu mere caramelizate


 Carnea de porc atât de dragă românilor, trece printr-o perioadă de blam, care se pare conform ultimelor studii că nu este justificat întru totul. În afară de proteine,minerale, vitamine și alte oligoelemente conține și grăsimi nesăturate adică grăsimi bune.Totul depinde de ce parte a porcului folosim, cum o gătim, cu ce o asociem și cât de des o mâncăm.O data pe săptămâna nu cauzează nimănui se pare.E oricum mai puțin nocivă, cred eu, decât fumatul sau stresul, din punct de vedere al colesterolului.Dar să ne întoarcem la rețeta noastră,Nu știu dacă v-am mai spus ,dar îmi place să asociez carnea de porc cu fructe.Piureul ăla de cartofi nu-l băgați în seamă, ăla n-ar trebui să fie acolo, da' ne place .Care va să zică în rețeta asta vorbim despre ceafă de porc umplută cu verdețuri și coaptă la cuptor, cu o garnitură de mere caramelizate . Rețetă inspirată de Gordon Ramsey.

 INGREDIENTE:
 -1,2 kg ceafă de porc
 -o legătură pătrunjel verde tocat
 -1/2 legătură mărar verde tocat
 -o linguriță de salvie mărunțită sau o lingura de salvie verde tocata
 -sare, piper cu lămâie
 -2 căței de usturoi zdrobiți
 -2 linguri de ulei
 Ptr merele caramelizate:
 -20 g unt
 -4 mere
 -50 g zahăr
 -un fir de ceapă verde
 -pătrunjel verde tocat

 MOD DE PREPARARE:

 1.Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, crestați suprafața cărnii, pe lung și pe lat, ca să obțineți dreptunghiuri sau romburi.
 2.Despicați bucata de carne pe lung, dar fără să-o tăiați complet.

 3.Presărați în despicătură sare, piper cu lămâie și umpleți-o cu pătrunjelul tocat și salvia.Strângeți la loc carnea și legați-o cu sfoară din loc în loc , pentru a nu se desface la copt.
 4.Zdrobiți ustutoiul și frecați-l cu ulei, sare și piper cu lămâie, apoi masați suprafața cărnii cu acest amestec .

 5.Puneți rulada în cuptorul încins la maxim și coaceți 15-20 de minute, apoi micșorați temperatura la foc mediu și coaceți încă aproximativ o oră sau până ce carnea este pătrunsă și frumos rumenită.După ce este gata, păstrați friptura la cald pentru 10-15 minute.

 6.Între timp caramelizati merele : scoateți cotorul merelor și tăiați-le felii groase de aproximativ 8 mm și tăvăliți-le prin zahăr.Încingeți o tigaie antiaderentă, topiți untul și când începe să facă spumă adăugați merele și prăjiți-le 3 minute pe fiecare parte până sunt rumen-aurii și caramelizate.Așezați merele pe o farfurie și presărați-le cu ceapă verde tăiată fîn și pătrunjel verde.
 7.Serviți carnea alături de merele calde caramelizate și daca doriți, deși nu este recomandat, garnitura dorită (piure, cartofi copți cu rozmarin și usturoi, etc)


 Poftă bună ! 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...