sâmbătă, 26 octombrie 2013

Ciulama de pui si ciuperci cu crusta de cascaval


Nu stiu cum a pornit dar prietenele mele Bucataresele Vesele au decretat azi ziua ciulamalei.Ciulama rulz: o gasca de ciulamatosi de pe un grup FB ne-am apucat sa gatim si sa postam in acceasi zi,la aceesi ora ce altceva decat CIULAMA. Acuma daca tot facem si mancam cu mare placere acest fel de mancare am zis sa caut ce si cum cu mancarea asta.
Cuvantul este de origine turceasca (cum altfel, ca grecesc nu e) .Gugalind eu dupa ceva istorie, n-am gasit decat un site turcesc care avea ceva ce seamana al dracului cu ciulamaua noastra : http://www.oktayustam.com/tarifler/19847-cullama.html.
Altfel am gasit tot felul de placinte turcesti umpluite cu ciulama.De unde am dedus ca ciulama inseamna un fel de tocana.Am citit si ce scrie Radu Anton Roman despre ciulama :cuvantul este de origine turceasca ,dar mancarea , i se pare una burgheza mai degraba, decat taraneasca si seamana cu "une petite blanquette" frantuzeasca.Cu asta si eu sunt de acord,pentru ca atunci cand am vazut o reteta de blanquette de veau am zis ca-i ciulama.
Una peste alta ne intoarcem la cine a inventat roata.Toate popoarele au invatat sa amestece untul sau grasimea cu faina si daca aveau, smantana si sa puna carne sau diverse in sos.
La noi in post se face sosul din rantas, ceea ce la frantuji se cheama roux.Gata cu istoria.
Acuma trebuie (ca doar e cu rulz) sa va spun cine participa la aceasta actiune, asa ca vizitati-le blogurile ca sa vedeti retetele.O sa fie distractie mare ! Dupa ce posteaza am sa adaug si poze la fiecare, daca ma lasa. Sper sa va distrati cu adevarat si sa va inspirati .

Iuliana Florentina Avram : Ciulama de ciuperci
Postolache Violeta : Ciulama de pui cu ciuperci
Elena Toma : Ciulama fusion
Cristina Tamaian : Ciulama de ciuperci
Alice Ciobanu : O zi cu ciulama
Adina Ciocalau :  Ciulama cu ciuperci de padure
Dana Aphextwinz : Ciulamale reincarcate
Cristian Borod : Ciulama de pui
Bunny: Colectie de ciulama

Acuma dupa atata vorbarie sa va spun despre ciulamaua mea, care ,ma laud singura, a iesit SUPER!!!! Ca-i de post sau nu, folositi vin la sos ,iese foarte buna ! Adica, ca de obicei va invit sa cititi reteta si s-o adaptati gusturilor voastre.Poti sa pui carne, smantana sau nu,( daca tii post sau esti vegetarian), dar pastreaza si adapteaza elementele esentiale ale asezonarii.
Carevasazica, reteta mea are in plus fata de ce pregatim noi in mod obisnuit, VINUL (ii da o savoare deosebita sosului) si condimentarea cu dafin si ienibahar .Enjoy !

INGREDIENTE:
-un kg pulpe de pui dezosate si fara piele ( sau piept de pui)
-o ceapa tocata
-un ardei capia taiat cubulete
-2 frunze de dafin
-5 boabe de ienibahar
-500 g ciuperci de care va plac
-100 g unt
-200 ml smantana de gatit
-100 ml vin alb ,de preferinta sec
-500 ml supa de pui sau apa
-4 linguri amidon (sau faina)
-1/4 lingurita de nucsoara
-100 g cascaval emmentaler ras (sau de care aveti)
-sare,piper dupa gust
-o legatura de marar verde tocat
ptr.galusti:
-50 g unt
-o lingura de ulei
-un ou
-150 ml faina
-100 ml apa

MOD DE PREPARARE:

1.Se calesc ceapa si ardeiul in 50 g unt, se adauga carnea taiata bucatele si se rumeneste.

2.Se stinge totul cu vin, se adauga dafinul si ienibaharul, se fierbe usor sa se evapore alcoolul, apoi se adauga supa de pui sau apa si se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute

3.Intretimp ciupercile curatate (dar nu in apa, ci sterse cu un prosop umed sau cu prosop de hartie), taiate felii se trag in 50 g de unt.Daca spalati ciupercile in apa, dupa ce le-ati spalat, stropiti-le cu suc de lamaie si lasati-le la scurs in frigider,pana a doua zi)

4.Dupa cele 10-15 minute de fiert ale carnii, se adauga smantana ,se da un clocot, apoi se adauga amidonul dizolvat in 2-3 linguri de apa rece, se gateste 1 minut pana se leaga sosul, apoi se adauga ciupercile si se mai da un clocot.
5.Se pregatesc galustile :untul moale si uleiul se omogenizeaza apoi se mixeaza cu oul .Se adauga faina treptat si apa.Va rezulta un aluat lucios dar lipicios
6.Umplem jumatate dintr-o oala de 2 l cu apa si o lingurita de sare, o aducem la fierbere, apoi cu o lingurita umezita in apa, punem aluatul de galusti, una cate una,(umezim mareu lingurita in apa) amestecand usor cu o spumiera, ca sa nu se prinda galustile de fundul oalei.Fierbem la foc mic timp de 10 minute.Dupa ce s-au fiert, scurgem galustile intr-o strecuratoare si le adaugam in ciulama amestecand usor.

7.Punem ciulamaua in forme independente (o portie) unse cu unt sau intr-o forma mai mare, termorezistenta,unsa de asemenea cu unt , radem cascaval deasupra si dam la grilul cuptorului sau la cuptor, pana ce branza se topeste si se rumeneste usor.Decoram cu marar verde tocat si servim cu coaja de lamaie rasa si eventual stropita cu suc de lamaie.
Pofta buna!





19 comentarii:

  1. Excelenta ciulama si o postare educativa. Traiasca ciulamaua!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa si interesanta! Ciulama rulz !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ingenioasa reteta si prezentarea :)
    Happy ciulama's day!

    RăspundețiȘtergere
  4. Happy ciulama's dat pentru toata lumea !

    RăspundețiȘtergere
  5. Pastrati doua portii ca poate va treziti cu noi la usa! :D Arata super!!! Pupici pt toti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bobita, ciulamaua s-a terminat.Da'daca veniti mai pun de una.

      Ștergere
  6. Traiasca ciulamaua! Tare-mi place ciulamaua ta!

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am folosit niciodata ienibahar si nucsoara la ciulama dar de acum am sa pun. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Apoi Getuca mea draga varianta ta de ciulama imi este tare pe plac ...Poate te intrebi de ce ? Apoi iti spun singura, singurica de ce ! Mi-a mers direct la inima , pe partea aceea de la mama :)))) (doara stii cardasia mea cu Attila :)))) ) folosirea acelor galuscute de faina in compozitia ciulamalei .... hmmmmmm. Pupice de la Oradea Mare !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apoi pupu-te si io Lia draga ! Noi nu suntem mamaligari.Nici mama saraca, toata viata cand facea mamaliga nu facea de mamaliga din faina de parga.Si asta foarte rar ca nu se gasea usor.Doar in ultimii 3 ani de viata,a mancat mamaliga aproape in fiecare zi,ii placea acum.Drept care io m-am cam saturat de facut mamaliga ,iar galustile mi se par mult mai bune.Toata povestea asta a fost doar ca sa-ti spun de galusti.Ca mama asa facea popricasul cu galusti de faina.

      Ștergere
  9. Ce combinatie interesanta ai facut Pansy,neaparat de incercat! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O ciulama mai deosebita,imi place!Servesc un bol cu mare placere!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...