marți, 29 ianuarie 2013

Tort de migdale cu crema de zmeura


Iata si primul tort de anul asta, pe care l-am facut de ziua mea si de sarbatorirea celor 3 ani de blogareala culinara. Ca de obicei ,decoratia care mi-am propus-o, n-a iesit ,asa ca am schimbat-o.Dar stiti deja parerea mea ,ca important e continutul ,iar acesta este blat din migdale, fara faina si o crema racoritoare si aromata de zmeura.


INGREDIENTE :
ptr blat:
-200 g migdale macinate
-200 g zahar
-8 oua
-1/2 ceasca apa
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja de la o lamaie rasa
-esenta de migdale dupa gust


ptr.crema :
-400 ml frisca
-o ceasca zmeura
-o ceasca zahar
-250 g mascarpone
-6 foi de gelatina
-o pastaie de vanilie, praf de vanilie macinata(eu asta am folosit) sau 2 plicuri zahar vanilat
-un sambure  tonka ras
-daca aveti putina zmeurata, e grozav

ptr.jeleu :
-500 ml suc natural de zmeura
-2 plicuri gelatina tort gelee
-gustati daca mai este nevoie de zahar si adaugati-l


MOD DE PREPARARE:


-intr-o cratita se pun la fiert toate ingredientele blatului,mai putin ouale.Cred ca nu mai trebuie sa va spun ca aromele (zahar vanilat,esenta de migdale si coaja de lamaie) le punem la sfarsit.Fierbem pana amestecul primeste consistenta unei smantani mai groase.Lasam la racit apoi adaugam galbenusurile unul cate unul,mixand.
-albusurile reci (se bat mai repede)  le batem spuma cu un varf de cutit de sare,dupa care il adaugam in compozitia de blat de mai sus.

-ungem forma de tort (diametru 22 cm) cu unt, punem compozitia de blat si o dam la cuptorul incalzit la 180 * C aproximativ 30 de minute,acum asta depinde de cuptor.Sfanta e proba scobitorii si in general cand e gata,aluatul se desprinde marginile formei.Dupa ce se raceste,aluatul se va prabusi putin  in mijloc,adica va deveni concav.Ca sa evitati asta,puteti sa-l puneti la racit cu fundul in sus.Abia dupa ce s-a racit il scoateti din forma.

-ptr.crema :
-punem foile de gelatina la hidratat in apa rece,timp de 15 minute

-facem un piure din zmeura si zahar,il incalzim in bain marie,apoi adaugam foile de gelatina hidratate si amestecam pana se topeste gelatina si lingura ramane glasata,apoi lasam sa se raceasca


-batem frisca,adaugam mascaponele si apoi,putin cate putin amestecul de fructe cu gelatina.Dam crema la frigider (sau la congelator 15 minute),ca sa se intareasca.
-dupa ce s-a racit blatul , il taiem in doua.Primul strat va fi partea de sus a blatului,cea concava,apoi punem aproximativ jumatate de crema,dupa care punem a doua parte a blatului si ungem peste tot cu restul de crema.
ptr.jeleu:
-se dizolva plicurile de gelatina in cateva linguri de suc,apoi se amesteca cu restul sucului si se procedeaza coform indicatiilor de pe plic.Dupa ce s-a racorit putin jeleul, il turnam peste crema si-l lasam sa curga pe margini,apoi dam la rece,de preferat la congelator(merge mai repede) sa se inatreasca si mai departe decoram dupa preferinte.
Asa arata sectiunea :

Si asta-i feliuta voastra.

14 comentarii:

  1. La multi ani!!! gustosi, sanatosi si bucurosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani si la cat mai multe retete gustoase !
    Un tort exceptional facut de o doamna minunata...
    Te tzuc Geta.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani si cat mai multe postari delicioase! Tare aratos tortuletul!

    RăspundețiȘtergere
  4. la multi ani sanatosi si feiriciti, dar si plini de retete minunate! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani gustosi!!
    Nu am cum sa refuz asa o feliuta gustoasa ;-)
    puup

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...