vineri, 30 noiembrie 2012

Tort tricolor



De ce tricolor? Pentru ca e provocarea Dulce Romanie  initiata acum doi ani de Mihaela Si pentru ca vine si 1 Decembrie.De ce doua poze,pentru ca prima ii place lui Tudor mai mult si a doua mie.
este un tort cu crema de fructe.Blatul e aproximativ de pandispan ,colorat cu coloranti alimentari iar crema la baza este aceeasi doar ca difera fructele : zmeura, ananas si afine.Toate 3 cremele sunt aromate si cu sambure tonka.asa ca sa trecem la treaba,avem mult de pictat.Sampania la urma!
INGREDIENTE:
Forma detasabila cu diametrul de 20 cm
ptr.blat:
-6 oua
-120 g faina
-120 g zahar
-1 pliculet de praf de copt
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
ptr fiecare din cele 3 culori de crema( deci totul,mai putin fructele este x3):
-125 ml frisca
-1/3 ceasca din fiecare fruct fructe (zmeura, ananas, afine)
-1/3 ceasca zahar pentru fiecare culoare
-125 g mascarpone
-2 foi de gelatina
-1 plic zahar vanilat
-1/2 sambure tonka ras

MOD DE PREPARARE :
1.Intai preparam blaturile,dar ca sa ne iasa egale,din fiecare culoare, cantarim intai vasul in care vom mixa ingredientele pentru blat,deci facem tara cantarului (se scade din greutatea finala a bolului cu amestecul de blat).
2.Se bat albusurile spuma,se adauga zaharul in ploaie,zaharul vanilat, apoi galbenusurile unul cate unul si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt



3.Se cantareste amestecul cu bol cu tot,se scade greutatea vasului si ne rezulta cantitatea amestecului.Rezulta cam 600 g .Se cantaresc parti egale de coca si se adauga in doua din ele colorantul: rosu si albastru.De galben nu e nevoie,ca e amestecul deja galben
4.Se pune pe rand,cate o culoare o data, in forma tapetata  pe fund cu hartie de copt si se coace la foc mediu, 20 de minute,sau poana trece proba scobitorii.Se lasa apoi la racorit,dupa care scoatem blatul si se aseaza pe un gratar si se continua cu urmatoarea culoare .daca aveti 2 forme de aceeasi dimensiune puteti coace cate 2 odata in cuptor. Dupa ce s-a racit,asezam blatul rosu pe farfuria in care vom servi tortul si-l inconjuram cu un inel reglabil pentru torturi.
5.Pentru crema rosie :
-punem 2  foi de gelatina la hidratat 15 minute
-facem un piure din zmeura si zahar, il incalzim in bain marie,apoi adaugam foile de gelatina hidratate si amestecam pana se topeste gelatina si lingura ramane glasata,apoi lasam sa se raceasca
-batem frisca, adaugam crema mascapone si apoi,putin cate putin amestecul de fructe cu gelatina,omogenizam.
-Apoi adaugam crema obtinuta peste blatul rosu si dam la rece ,pana se intareste crema.Ca sa merga mai repede,puteti pune tortul aprox 15 minute la congelator
6.Dupa ce s-a intarit scoateti tortul de la rece,asezati blatul galben,peste care puneti crema galbena,pe care o faceti la fel ca pe cea de zmeura,dar cu piure de ananas,de data asta.Puneti din nou la rece sa se intareasca si crema galbena
7.Apoi continuati la fel cu blatul albastru si crema de afine.
8.Lasati-l la rece pana a doua zi,sau pana e bine intarita crema, apoi scoateti inelul reglabil si decorati tortul dupa imaginatie si inspiratie.


Asta- feliuta voastra !
Pofta buna!

19 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca adevaratii romani nu uita culorile de suflet nici macar atunci cand este vorba despre un tort gustos.Ai de la mine un mare BRAVO astazi, Pansy! La multi ani tuturor celor care vibreaza la aceste culori minunate!

      (Am editat fiindca tastasem gresit.)

      Ștergere
    2. Multumesc mult si pentru sustinerea la concurs!

      Ștergere
  2. Doamne, Pansy! M-ai dat gata uc tortuletul tau! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un tort de nota 24 cu plus! Decorul desi foarte simplu ii da o nota de eleganta si il face sa fie si mai rafinat.La multi ani Romania!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos, imi plac culorile, imi place ideea,bravo si felicitari !
    La multi ani Romania !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ffff frumos tortul!La multi ani Romania!

    RăspundețiȘtergere
  6. f frumos tortul :) colorat la maxim. :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce mult ma bucur ca am dat peste reteta ta! Tocmai am inceput sa cercetez cum pot folosi coloranti naturali. Vreau sa conving cat mai multa lume sa renunte la colorantii artificiali. O sa pun link la reteta ta intr-o viitoare postare. Ti-a reusit de minune!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Rita, mare bataie de cap mi-a dat albastrul ala.Intretimp am aflat cum as putea sa-l fac mai albastru, dar e mai ciudat.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...