sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Cus-cus cu ciuperci


E prima oara cand fac cus-cus.Aveam mai demult cumparata o cutie ,si nu ma hotaram cum sa-l fac si cum aveam prea putine ciuperci pentru o mancarica de ciuperci ,am zis ca sa folosesc ce aveam.Mai ales ca a  inceput postul si  m-am gandit ca e o reteta de retinut pentru cei ce il tin.
Am mancat cus-cus in Maroc,ca si garnitura la diverse fripturi.Chiar am vazut cum se fac boabele pentru cus cus si cum se face o asffel de mancare,sau depinde,garnitura,in mod traditional.Spre binele nostru ,in sensul timpului de preparare, exista varianta instant ,adica prefiarta,asa ca dureaza mai mult sa tai legumele decat sa prepari mancarea.Dupa parerea mea e mult mai bun dupa ce trece ceva timp de la preparare,desi rezervati-l la cald si serviti dupa cel putin,o jumatate de ora.Poate fi folosit in fel si chip,simplu,cu legume sau varianta dulce,cam ca si orezul.Nu v-as spune ce efect benefic are asupra digestiei .Cum a inceput postul,mi s-a parut o idee buna de reteta,chit ca noi am mancat-o cu pui ,dar eliminati carnea din poza si din farfurie. Asadar la furnale ,doamnelor !

INGREDIENTE :
-2 cani de cus-cus
-2 cani de apa fierbinte,sau supa de legume,pui, cazul meu
-1 lg sare
-1 ceapa tocata
-4 cepe verzi tocate cu coada cu tot
-2 catei de usturoi
-5-600 g ciuperci
-1 ardei rosu
-1 ardei iute(optional)
-piper dupa gust
-2 cm ghimbir proaspat tocat,sau 1/2 lg ghimbir macinat
-verdeata (patrunje,marar) dupa gust
-ulei

MOD DE PREPARARE :

-cus-cusul se pune la hidratat,conform indicatiilor de pe cutie,in cazul meu 1 la 1,2 , adica 1 ceasca de cuscus la 1 ceasca apa sau supa de legume,pui,vita,ce va place, fierbinte sa fie,amestecati si lasti sa se hidrateze,apoi cu o furculita afanati boabele de cus cus ca sa nu mai stea legate intre ele.
-se caleste ceapa si ghimbirul in ulei,fara a se rumeni,se aduga apoi pe rand ardeiul rosu si cel iute (sau fulgi de ardei iute),taiate cubulete,usturoiul si la sfarsit ciupercile (pe care nu le-am tinut in apa,pentru ca o absorb foarte repede,ci le-am spalat rapid sub jet de apa,sau le-am sters cu un servet umed).lasam sa se evapore eventuala apa lasata de ciuperci,asezonam cu sare si piper
-si amestecam prin rasturanare cu cus-cusul si verdeata.Gustam si asezonam din nou daca e nevoie.Putem adauga,eu asa am facut,ca mi se parea ca e nevoie,ulei de care va place.Cus-cusul se comporta cam ca si orezul din punctul de vedere al asezonarii.
-legumele pot fi gatite in vas zepter,dar adaugam intai ciupercile,si dupa ce s-a evaporat apa continuta de ciuperci,adaugam restul ingredientelor.Dupa ce am inchis focul,adaugam uleiul si verdeata , amestecam bine.Apoi adaugam legumele peste cus-cus si mai asezonam,daca este nevoie,cu sare,piper,ulei.
Mancam cu pofta, simplu, cu salata, sau ca si garnitura la friptura.

22 de comentarii:

  1. Ieee! Mie imi place cous/cous, dar il prefer pe cel grosier si nu instant. Am spus ca-l prefer, nu ca fac intotdeauna asa.Si imi plac cu scortisoara, casi uscate tocate si stafide din alea mari aromate... Hmmm! Mi-ai dat o idee, asta cu ciuperci. Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. si mie imi place fgoarte mult cous cous si asta chiar e o reteta excelenta! arata foarte bine :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Elena,varianta asta cu fructe uscate,inca n-am incercat-o,dar urmeaza.ma gandesc ca alaturi de ceva oratanie mai mare,ar fi grozav.
    pupu-te!

    RăspundețiȘtergere
  4. sincer nu am mancat cuscus...dar la cum arata nu are de ce sa nu fie bun:D

    RăspundețiȘtergere
  5. reteta simpla, ciuperci am cus-cus am... si inca nu am prins curaj sa-l pun in farfurie in ceva combinatiune, dar arata atat de bine cu ciuperci ... si plus ma tenteaza si beneficiile lui ... asa ca nu stau pe ganduri, in meniul de saptamana viitoare cus-cus.
    Elena, m-a facut curioasa si de combinatia cu stafide si scortisoara(sunt innebunita dupa "scoarta").
    te pup si un sfarsit de saptamana cat mai placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mancat prima data acum o saptamina la cineva cus-cus in supa de legune.A fost foarte buna.Mancare ta cu ciuperci ma incinta tare mult si sigur am sa o incerc si eu.Multumesc.Un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. naty,ce sa spun,daca iti place orezul,n-are cum sa nu-ti placa cus-cusul

    RăspundețiȘtergere
  8. Andreea Elena sigur am sa incerc si eu varianta dulce,adica aia cu fructe uscate

    RăspundețiȘtergere
  9. Paradisiaco,e bun si simplu,ca si garniura neutra la ceva friptura sau legume.Eu insa in prefer in combinatie cu ceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. pansy, m-ai nimerit, mie imi place mult cus-cus, pt mine e potrivita combinatia cu ciuperci, las carnea deoparte o perioda. Pupici si un sfarsit reusit de saptamana!

    RăspundețiȘtergere
  11. Varianta cu fructele n-am incercat-o ! merci de idee! si noua ne place tare cus-cus-ul. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. un couscous parfait plein de saveurs j'adore et bravo
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  13. Maria Elena ,Antonina si mie imi lace si mi se pare rapid si usor de preparatSaptamana viitoare incerc varianta dulce,adica cu fructe uscate

    RăspundețiȘtergere
  14. Delicioasã pãpica, mai ales cu ciuperci, super!

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte gustos!!!In orice combinatie ar fi,pentru mine cus-cusul ocupa un loc important.Pupici:x

    RăspundețiȘtergere
  16. N-as fi cezut sa fie atata lume,careia sa-i placa cus-cusul,mai als ca nu se gaseste peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga mea, scuze ca te contrazic, dar se gaseste aproape peste tot. la toate hiper/super marketurile cunoscute. La Auchan se gaseste in 3 variante de granulatie, vrac, in afara de variantele din import impachetate. Eu am luat de la arabi, magazin de delicatese, mirodenii si casap (macelarie) si e tare bun. Tot ei mi-au dat reteta asta dulceaga, cu mirodenii si fructe uscate.

    RăspundețiȘtergere
  18. deja ma simt minoritara...inca n-am gatit cus cus.hmm trebuie remediata roblema.oricum foarte apetisanta arata.pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...