sâmbătă, 30 aprilie 2011

Pasca

Tot am vorbit de Paste,sigur ca e tarziu sa fac aceste postari,vor mai urma vreo doua,dar sper sa va foloseasca la anul viitor. Anul asta am facut pasca folosind reteta de cozonac a Gabrielei Cara .Si dupa cum vedeti a iesit foarte frumoasa ca de gustoasa va spun eu ca a fost buna.Cum n-am dovedit pasca in doua zile pot sa va asigur ca si in 4 era la fel de pufoasa si buna.Imi cer scuze pentru poze,dar iarasi n-am avut aparatul meu  obisnuit de fotografiat,dar cred ca asta nu va va impiedica sa retineti reteta.
 INGREDIENTE :
ptr.blat :
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 10 g drojdie uscata,pakmaia am folosit euvoi puteti folosi un cub de drojdie proaspata.
- 2 galbenusuri
- 2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
- sare
ptr.umplutura:

- 500 g de branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 2-3 linguri de gris
- o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora

MOD DE PREPARARE:

-aluatul l-am facut in masina de paine
-zaharul se dizolva in lapte cald
-drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte indulcit
si cateva linguri de faina,dupa care se acopera cu faina si se lasa la crescut pana incepe sa crape faina,aproximativ 10-15 minute
-se pune in cuva masinii laptele cu zaharul dizolvat,galbenusurile si 2 linguri de gasime si aromele
-se adauga toata faina si maiaua crescuta.
- in primele 10 minute de framantare (dupa cele 5 de amestecare si cele 5 de odihna) se adauga pe rand restul de grasime
-cine framannta de mana,framanta aluatul cu mana inmuiata din cand in cand in grasime,pana iese un aluat elastic si care se desprinde de pe mana.

-se pune aluatul intr-un vas,se acopera,se tine la loc caldut,ferit de curent (eu am lasat aluatul la dospit tot in masina de paine) pana isi dubleaza volumul.

-apoi se imparte coca in doua si intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza pe fund o foaie iar din restul de aluat se face o impletitura in 3,care se aseaza apoi de jur imprejurul formei si se mai lasa la crescut 30 de minute.Rasuciti si 2 bucatele de aluat pentru a forma crucea.Am folosit o forma cu diametrul de 26 cm.
-intretimp se prepara umplutura  amestecand toate ingredientele. Aveti grija ca branza sa fie bine scursa.Nu preparati umplutura mai din timp pentru ca zaharul va scoate apa din branza.Deci o preparati chiar inainte de a pune-o pe pasca .Asezati apoi cele 2 impletituri mai mici care sa formeze crucea,apoi pensulati aluatul cu ou batut.


-dati la cuptorul incalzit la 210* ,iar dupa 15 minute pneti focul la minim.Coaceti aprox 35-40 de minute,pana vedeti ca e frumos rumenita si trece proba scobitorii.
-o data scoasa din cuptor,cat este inca calda,ungeti-o cu miere.Nu va faceti griji de culoare,lumina si aparatul  sunt de vina.

18 comentarii:

  1. he he! am folosit aceeasi sursa! ( tot de la gabriela am luat reteta de pasca)...doar ca a mea parca nu a iesit asa frumoasa ca la voi, fetelor! ( :

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo mon amie, ton pasca est certainement délicieux et il est beau, très beau.
    Bon week-end et à très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata superb si gustos cu siguranta.
    Eu fac cozonacul intotdeauna fara albusuri (albusurile le folosesc doar la umplutura), iar umplutura de pasca o fac la fel, singura diferenta ca nu folosesc zahat pudra (am impresia ca "zemuieste" branza, iar esentele le folosesc fiola.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super ti-a iesit! Retin reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata!Anul asta eu nu am apucat sa prepar mai nimic....am avut timp sa vopsesc doar cateva oute...acum ca vad ce bine arata Pasca ,as vrea sa fac si eu una.Am inteles de la o finuta ca Pasca se face numai de paste si ca nu este bine sa o faci in orice alta zi!Este adevarat??Pot sa o fac de inaltare??

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare apetisanta.
    Pansy,stai linistita, eu intotdeauna sunt in urma cu postariele .
    O zi frumoasa de duminica!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pansy,
    Chiar daca i-a trecut vremea,asa frumoasa ti-a iesit ca mi s-a facut pofta si mai,mai ca m-as mai apuca sa fac una. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. gratziela,nici eu nu folosesc albusurile la cozonac,deoarece am constat ca intareste aluatul.iar la umplutura tot zahar tos am folosit,nu zahar praf,am corectat,cred ca din viteza am scris zahar praf.si umplutura o fac totdeauna inainte de a pune pasca in cuptor,ca oricat de uscata ar fi branza,tot lasa apa in prezenta zaharului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Craita,Mihaela,intr-adevar a iesit frumoasa si buna.Merita retinuta reteta.E foarte important,ca umplutura sa nu fie zemoasa umplutura.Eu am lasat branza,desi am cumparat-o destul de uscata,intr-o strecuratoare,la frigider,peste noapte.Si cum am spus mai sus,umpltura o fac intotdeauna in ultimul moment,inainte de a pune pasca in cuptor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Blueeyes,eu zic ca poti s-o faci,in fond e un cozonac cu branza.

    RăspundețiȘtergere
  12. medi multumesc de vizita,o duminica frumoasa si tie !

    RăspundețiȘtergere
  13. Lia draga,sa stii ca anul asta am facut cu branza care mi-a ramas de la pasca,cozonac cu branza si stafide,un fel de stollen.Tare bun a iesit.o sa postez zilele astea si reteta.Sigur am sa-l mai fac,pentru ca a avut mare succes.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce frumoasa pasca ai avut!Eu am facut-o pentru prima data,si parca ar fi trebuit mai mult zahar.Data viitoare o fac si eu asa mai dulce ca a ta!

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoasa pasca ai facut!

    RăspundețiȘtergere
  16. Maya draga,noua ne place mai dulce,desi o folosim de paste pe post de paine,la oua,sunca si drob.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...